Sunday, January 14, 2018

Når skal dere hjem?

 Soppbassinet i Fælledparken

Lama i København Zoo

Dette blogg innlegg  inspireret meg til å skrive dette blogginnlegg.
Daglig og gjerne flere ganger til dagen får jeg disse spørsmålene:


1. Hvorfor bor du her?
Vi flytter til København fra Oslo da mannens jobb sitt nordiske hovedkontor ligger her i København. Vi flytter altså på grunn av mannens jobb. Jeg skulle i permisjon med vårt første barn og vi hadde tenkt å prøve ett år først. 

2. Er din mann dansk?
Nei, han er norsk.

3. Hvor lenge har du bodd her?
Vi har bodd her i 5 år.

4. Når skal dere hjem?
Vi vet helt ærlig ikke. Kanskje i morgen, kanskje neste måned eller kanskje om noen år.

5. Vil dere hjem?
Ja! Men vi trenger to ny jobber, et sted å bo og barnehageplasser. Så det er ikke gjort på 1-2-3. Noen ganger er jeg redd det blir altfor kjedelig for oss. Føler sjeldent at Oslo har noe å tilby barnefamilier. De har jo knapt nok en lekeplass i Oslo.

6. Hva slags språk snakker deres barn?
De snakker helt dansk, og på språk prøver har eldste samme ordforråd og forståelse av det danske språket som andre danske barn på hennes alder har. I barnehagen legger de ikke merke til at hun er tospråklig. 

7. Vil du anbefale andre barnefamilier å bosette seg i utlandet?
Det skal sies at vi ikke hadde barn da vi flyttet, de er begge to født her, så hvordan det er å bytte barnehage og nytt hjem for barn vet jeg ingenting om. Selv er jeg skeptisk til å bytte barnehage og bolig på barn, som også gjør at vi ikke "bare flytter" hjem. 
Det er hardt å bo langt borte fra venner og familie, vi har en veldig hektisk hverdag uten noe hjelp. Det har og er aldri aktuelt for meg å være hjemmegående. Jeg elsker å jobbe, så om vi skulle ha flyttet til et annet land er det også viktig at det er en jobb til meg der.  

8. Hvordan er det å jobbe i Danmark? Er det veldig forskjell fra hjemme?
JA! Det kan faktisk ikke sammenlignes. Det er ingenting som heter arbeidsmiljølov eller hensyn til barnefamilier. Not at all. Arbeidsmarkedet er kjempe hardt, og man blir sparket over en lav sko. Man er ikke beskyttet på noe som helst måte, så det gjelder å holde seg frisk. Du har rett til barnets første sykedag, resten trekkes fra ferien. Det er heller ikke noe som heter å jobbe 80 %, genrelt er ikke arbeidslivet her tilpasset familielivet med barn.

Lønna er vesentlig dårligere enn i Norge, noen som ikke gir mening da både bolig , bil, kollektiv og barnehage er norske priser eller dyrere.
Utenom øl og melk, er heller ikke maten særlig billigere, og mye dårligere kvalitet enn den norske maten, samt utvalget er mindre. Vi er lykkelig når vi kommer hjem og kan dra i en norsk Rema. Så billig og mange varer!

Noen funfact er at for å få de beste rettigheten skal du melde deg inn i en A-kasse som koster ca 500DKK per mnd. Dette gjør at du har rett til høyest dagpenge sats, sykepenger eller barseldagpenger.
Høyeste utbetalingen du kan få er 12000kr netto, hadde du klart deg på 12000 kr i mnd i hele permisjonstiden? eller hvis du ble arbeidsledig? eller langtidssykemeldt?

9. Hva koster barnehage?
3300,- for vuggestue og 2000kr for barnehage. Vi betaler 4400dkk for to barn (en i VS og en i bhg). De få tre måltider til dagen ink. middag hver dag, samt bleier.

10. Trives dere?
Så absolutt  vi har fått oss et godt nettverk med mange venner. Vi har begge jobber vi trives utrolig godt i, barna går i verdens beste barnehage (ingen tvil!) og vi trives godt i leiligheten vi bor i.

No comments: