Sunday, February 05, 2012

Reiseguide: Goa, India

 Nydelig strand, tok meg cirka to minutt å gå til.

 Hytta mi!

 Hver eneste dag løp vi etter yogaklassen for å rekke solnedgangen som var helt fantastisk vakker.

 En av tre yogashala, denne var utendørs og i andre etasje. Min favoritt!

Hver eneste dag spiste jeg fersk fruktsalat, med hjemmelaget glutenfri müslie og yoghurt naturell. Hver dag var det ulike ferskpresset juice.

Der jeg bodde serverte de bare vegetarmat, 1-2 ganger i uka hadde de kylling eller fisk. Her på bildet er det rød sunn ris, salat, grønnsak-sopp greie, samt en kikert gryte som var utrolig god.

Vi fikk også dessert hverdag, alt var glutenfri og enten sukkerredusert eller med naturlig sukker. Noen ganger var det sesame cookies, raw sjokoladeboller, kokeskake e.l.

 Jeg har aldri spist så mange ulike salat, og så utrolig gode salat. Dette er bare en av maaanggee.

 Resepsjonen, det var helt ubeskrivelig vakkert der.

 Kokosvann drakk jeg hverdag, kostet to kroner. Her hjemme betaler man jo 40 kr for en liten boks...

Jeg kjøpte te med meg hjem, ble hekt hekte på Marsala/Chai te. Dette bildet er fra Lørdags nattmarkedet i nærheten av Ajuna.

Onsdagsmarkedet i Anjuna.

(Foto: Alle bilder er tatt av meg, de er ikke til kopiering!)

Så er jeg tilbake igjen, etter to fantastiske uker i India. Jeg har virkelig kost meg!
Har truffet så mange fantastiske mennesker, jeg har fått nye venner i hele verden. Jeg har ledd, spist masse god mat, vært mye på stranda, blitt solbrent, fått masse myggstikk, savnet Sambo og gjort ikke mindre enn over 56 timer med yoga! (....også hadde jeg fire timer med massasje, deilig!!)

Å dra på yoga holiday kan virkelig anbefales, det ga mer smak for meg og jeg skal garantert dra på en i høst. Det kommer ikke til å bli utenfor Europa, men jeg har fått mange tips fra andre yogier. Jeg har også funnet den yogaformen jeg liker (i tillegg til Bikram som jeg gjør fast).

Hvor bodde jeg?
Jeg bodde på Ashiyana Yoga Center på Mandrem Beach helt Nord i Goa. Mandrem beach er kjent for å være den roligste og reneste stranda i Goa. Jeg kunne ikke blitt mer fornøyd, de som jobber det her helt enestående. De gjør aboslutt alt for at du skal få en fin ferie. Jeg savner de ansatte allerede. Jeg bestillte alt selv, ikke igjennom noe reisebyrå. 
Jeg hadde budsjett på 10 000 kr alt i alt, men brukt 8000 kr (inkl. fly, mat, overnatting, lommepenger og yoga).
Jeg har veldig heldig å fikk meg flybillett til 1398SEK (med Apollo) fra Stockholm til Goa direkte og 600kr med Norwegian Stockholm-Oslo (til sammenligning tar Jomfrureiser 17000kr for samme tur i èn uke). Reisen tar 12 timer (+50 min Stockholm-Oslo), med mellomlanding i Kuwait.

Jeg bodde i beach hut, som er det billigste og mest vanlige alternativer i Goa. Man dele do og dusj med nabohytta, hytta har ikke vinduer, og man kan ikke låse den fra inn siden. Jeg trivdes veldig godt i hytta mi, til tross for både frosk og edderkopper.
Ashiyana har også "ekte" hytta med vegger og egne bad, disse er ganske dyre. Der jeg bodde hadde de nattevakter rundt hele området, jeg føler meg aldri redd eller utrygg. I tillegg må det nevnes at inderene er ekstremt vennlige mennesker som er vant til kvinner som reiser alene.

Maten
Maten er også helt fantastisk. Hver morgen er det fruktsalat, yogurt naturell, hjemmelaget müslie, omelett, havregrøt, hjemmelaget grovbrød og fersk presset juice.
Hele dagene kunne man drikke urte-te (sitron og ingefær te), chai og renset vann.
All mat de lager er vegetarisk og økologisk så langt det går. De servere ikke alkohol, det er forbudt.
Til middag var det alltid en stor salat, linsegryte, scampi, pampee (indisk ost, smaker som kylling), ulike indisk brød, kylling, rødris, grillet grønnsaker spinatlasagne også videre...det var uendelig med mat. Alt blir satt fram som en buffè, og du kan spise alt du ønsker.
Det var også et søtt alternativt, som raw sjokoladeboller, kokskake, sjokoladekake, cookie, pannekaker med sjokolade og mye annet. All mat er glutenfri og sukkerredusert.

Da jeg var der var det kun meg fra Skandinavia. De fleste kom fra Nederland (møtte hele fem stykker), ei fra Østerrike, fem fra England, en fra Canada, to fra Tyskaland. Alle de jeg var sammen med var folk som reiste alene, så sammholdet ble kjempe bra. I tillegg til oss som reiste alene, så var det to grupper der. En fra Russland og en fra Frankrike. Det var u t r o l i g mye russere der nede, helt forferdelig var de. En plage både for oss og inderene.

Hva gjorde jeg? 
Jeg stod opp kl 08.00 hver dag, første yogaklassen begynte kl. 08.30 og var ferdig rett før kl 11.00, da var det frokost før jeg ruslet ned på stranda. Kl. 16.00 var det yogaklasse nummer to, som var ferdig like etter kl 18.00, da løp vi ned på stranda for å se solnedgangen før vi tok en dusj og gikk til middag. Da middagen var ferdig satt vi enten å snakket til vi la oss, eller så gikk vi på kino som lå 10 meter fra der vi bodde, eller så tok vi en øl/vin på naboresturanten som hadde alkohol og en nydelig hage.
Rundt kl 22.00 lå alle å sov ;-)


Hver lørdag er det nattmarked i nærheten av Ajuna, som er ca 30-40 min med taxi fra der jeg bodde. Nattmarkedet er helt crazy, utrolig mye folk, biler og støy. Markedet er stort med masse boder, matservering og live musikk. Jeg var der to ganger og kan absolutt anbefale det. Jeg kjøpte veske, silke bukse, safran, te og to sjal i ull/kasmire for 125 kr.


På onsdagene er det marked i Anjuna, en mindre variant enn nattmarkedet. Jeg foretrakk nattmarkedet, mye fordi da har sola gått ned. Det er u t r o l i g varmt midt på dagen.


Jeg gikk også en dag til Arambol, som er 40 min å gå langs stranda. Jeg likte meg ikke i det hele tatt der, for mye hippier, støy og søppel. Sist nevnte er det ganske mye av India, da de ikke har et renovasjonssystem slik som i Norge.


Priser
Fresh lemon soda koster 2 kr, det er uttrroolliigg godt! Perfekt i varmen.
Øl 7 kr (Kingfisher eller Tuborg).
Vin 25 kr (bare impotert, smaker vondt).
Lassi (en slags frappe/milkshake) koster 10 kr.
Nan brød (naaammm!) koster 6 kr
Sandwich 10 kr.
Middag fisk rundt 40-50 kr (jeg spiste bare middag der jeg bodde).
Taxi til/fra flyplassen 150kr (tar 1.5 time)
Taxi til nattmarkedet 100kr (jeg delte alltid med fem eller seks stykker), da kjører taxien deg til venter 2 eller 3 timer og kjører deg hjem igjen.


Været
Da jeg var der var det rundt 30-36 grader hverdag. Varm og godt med andre ord. Det er ganske kaldt om natta. Jeg sov med sokker, tights og langermet genser. Noen ganger med to gensere, også hadde jeg to pledd.
Det er også litt kjølig om kvelden, så kan være greit å ha med en cardigan/genser. De siste dagene jeg var der var det forferdelig varmt og fuktig. Jeg kunne ikke være på stranda de siste tre dagene pga. at det var alt for varmt.
Den beste tiden å dra dit på er desember, januar og feburuar. Etter det blir det altfor varmt.


Hva må du ha med?
Det viktigste er: Lommelykt, MyggA, solkrem, Antibac, indiske rupies (vanskelig å finne ATM og de tar bare kontanter, også hotellet) flippflops (ikke lov med sko inne noen steder og man går 90 % av tiden i sand).


Ikke glem
Du MÅ ha visum, som er en forferdelig prosess her i Norge. Regn at det ca to arbeidsdager. Jeg hadde kansje litt uflaks, jeg hadde bare 8 dager å få det på, i tillegg var det indisk helligdag og de hadde IT-problemer. Koster 535 kr.
Du må også ha alle nødvendige vaksiner, i tillegg anbefaler jeg å ta drikke vaksine (jeg hadde ingen problemer med magen, men har aldri hat problemer med det. Dessuten spiste jeg lokal yoghurt naturell som er noe av det smarteste du kan gjøre).

Har noen flere spørsmål, så send meg en mail: strikkelaura(at)gmail.com
Jeg søkte masse rundt etter informasjon før jeg skulle dra, uten å finne noe særlig. Derfor har jeg prøvd å lage en litt ufyllende innlegg her.
 


12 comments:

Gurimalla said...

For en opplevelse! Så tøff du er som reiser alene! Jeg har akkurat begynt med yoga og liker det veldig godt. En sånn tur er noe jeg bare kan drømme om.

Anonymous said...

Å, nå ble jeg inspirert og fikk lyst til å dra! Ikke minst virket det mer overkommelig, når du beskriver prisen og alt.
Takk for utfyllende beskrivelse!:-)

Maud Helene said...

Så fantastisk! Nå fikk jeg også lyst til å dra på tur, men får vente noen år til jeg er ferdig med studentbudsjettet...

Jorunn said...

Åhhh, det høres helt FANTASTISK ut!! Befriende å dra alene, og kunne velge de bekjentskapene man vil på turen :) Om jeg noen gang får anledning til å dra til India så vet jeg hvem jeg skal spørre om tips og råd ;)

Utrolig flotte bilder, og solnedgangene må jo ha vært helt magiske... *sukk*

Strikkelaura said...

Gurimalla: Jeg har ikke drevet så mye med yoga selv. De har grupper for både nybegynner til mer trente.

Maud Helene: Jeg reiste faktisk mest som student, jeg hadde mer penger da enn nå.

Anonym og Jorunn: Tusen takk, kan absolutt anbefales. Jeg skal i hvertfall på flere yoga turer alene.
Fordelen med yoga turer er at du alltid er sammen med noen av samme interesse, dermed er det letter å komme i kontakt med andre.

Ladybird said...

Det ser jo helt fantastisk ut, veldig fristende. Dette skal opp til vurdering!

House of Dina said...

Jeg drømmer om å gjøre dette en gang! Tips gjerne om europeiske alternative også, når du kommer deg i det moduset! Det ser helt fantastisk ut!

marerita said...

Det så helt nydelig ut, håper jeg kan få til dette en gang.. ikke bare bare med familie med 2 små, hus og jobb og begrenset med feriedager... :)

Vet du om det sjekkes at man har alle vaksinene man bør/må ha?

Strikkelaura said...

marerita: Nei, ingen sjekker. Jeg hadde ikke med mitt vaksinasjonskort. Men anbefaler og ta de.

Det skjedde jo ikke noe med meg, men om det skulle skje noe er det greit å være vaksinert.

Da jeg tok min vaksiner, tok jeg de i bydelen her jeg bor. De er ofte mye billiger enn på vaksinasjonskontorer.

Heidi said...

Fantastisk Nina. Godt å høre at turen ble så til de grader vellykket. Gleder meg til det er min tur...en gang...

Mjuuugly said...

ÅÅåå,
*sukk*, herligfred så utrolig inspirerende og fint innlegg. Nå fikk jeg lyst til å bestille en tur med en gang. Takk for veldig nyttig informasjon!

Strikkelaura said...

Tusen takk begge to!
Føles ut som en evighet siden jeg har vært der allerede, savner ned!!